Italien

Cinema Paradiso

Köp biljett ▸
Medlemskap (80 kr) obligatoriskt. Filmbiljett: 60 kr.
Festivalkort: 350 kr. Festivalkortet innebär att du kan se alla festivalfilmer, och du kan "köpa" gratis platsbiljetter online.
Medlemskort, ev. festivalkort och biljett visas i dörren till salongen. Medlemskort och filmfestivalkort säljer vi enbart i vår kassa.

Texten är hämtad från festivalprogrammet 1991:

Igelkotten

Vi visar en filmatisering av Muriel Barberys fantastiska bok Igelkottens elegans. Tre speciella människor möts i ett borgerligt, elegant hyreshus i Paris: en på ytan butter och obildad portvakterska, en brådmogen 12-åring och en förmögen och gåtfull japan. Barberys ordrika monologiska tankar har Achache valt att gestalta med bilder.

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott

Den turkietfödde regissören Ferzan Özpetek har gjort sin åttonde långfilm, men i Sverige har tidigare bara Det turkiska badet (1997) visats. Özpeteks filmer handlar ofta om människors oro runt sin sexualitet, vilket även gäller i denna film.

Kärlek på italienska

3090 meter film fylld av kameraglidningar längs med eleganta inredningsdetaljer, passionerad kärlek, sensuell och symbolisk kokkonst och familjeliv i en industridynasti. Tilda Swinton är suverän i rollen som den svala överklasskvinnan med ryska rötter, gift med en framgångsrik textilfabrikör i Milano och som ytligt sett verkar ha ett perfekt liv.

En profet

Den unge Malik döms till sex års fängelse på Korsika. Hans utbildning i den civila världen är närmast obefintlig, men nu tvingas han in i fängelsets hårda skola. Tahar Rahim gestaltar väl huvudpersonen – en verklig och sammansatt människa. En profet nominerades för en Oscar i klassen bästa utländska film, fick juryns stora pris i Cannes och har tagit hem ytterligare 24 priser på olika filmfestivaler.

Kärlek på italienska

Emma (Tilda Swinton) är hustru och mor i en välbärgad italiensk familj, hårt styrd av traditioner och plikter. I samband med en familjemiddag möter hon sin sons bekymmersköse affärspartner Antonio. Mötet blir början på en passionerad kärlekshistoria som Emma får betala ett mycket högt pris för.

Sidor

Subscribe to RSS - Italien