Noah Baumbach

Greenberg

Noah Baumbach debuterade med The Squid and the Whale och liksom i den filmen bjuds vi här på kvick och intellektuell dialog liksom ett fint och nedtonat skådespeleri. Spännande blir det också att få se skådespelare såsom Ben Stiller och Rhys Ifans, (som spelar den oförglömlige lägenhetskompisen Spike i Notting Hill) i mer allvarliga gestaltningar.

Margot at the Wedding

Det handlar om den komplexa och svårhanterliga familjen. I The Squid and the Whale kretsade det kring föräldrars skilsmässa och en smutsig vårdnadstvist. I Margot at the Wedding återvänder Noah Baumbach till temat, men nu är det systerskapets våndor som är i fokus. Margot (Nicole Kidman) är en duktig författare som bor i New York. Hon har en syster, Pauline (Jennifer Jason Leigh), som bor på landet och skall gifta sig med en riktig loser (Jack Black). Systrarna har dålig kontakt och en gemensam sårig historia och Margots son undrar uppriktigt vad de har på bröllopet att göra.

While We're Young

Josh och Cornelia är ett medelålders par. Han är dokumentärfilmare och hon kulturarbetare. De bor i New Yorks innerstad, till synes lyckliga, och betraktar på avstånd hur deras jämnåriga kompisar skaffar barn.

Glöden börjar falna i deras äktenskap och de behöver göra något. Det är då de träffar det yngre paret Ben och Darby. Deras vänskap gör att de tar lärdom av varandra för ett lyckligare liv.

Frances Ha

Noah Baumbach har gjort sig känd som en personlig regissör som valt filmämnen vilka inte sällar sig till den konturlösa mängden. Filmer som Margot at the Wedding och Greenberg har gett honom en speciell position i amerikansk film.

Med Frances Ha har han gjort en komedi, men med betydande hjälp av sin assisterande manusförfattare och tillika huvudrollsinnehavare Greta Gerwig. Man kan påstå att det till stor del är hennes film.

Subscribe to RSS - Noah Baumbach