Stillbild 1

2001 - ett rymdäventyr

söndag 12 februari 2017 15:00

En RE:ODEON-film som visas i samarbete med Skövde Filmstudio. Biljetterna säljs via biljettkassan/infodisken i Skövde Kulturhus. Medlemmar i Föreningen Skövde Filmfestival och i Skövde Filmstudio betalar 50 kr när de visar upp sitt medlemskort eller säsongskort i biljettkassan. Icke-medlemmar betalar 70 kr och kan köpa biljetten både över disk och via internet, www.skovde.se/kulturhuset

Det har i science-fiction-filmens historia funnits filmer som, genom teknisk innovation, ämnesval, regi och foto, haft ett avgörande inflytande på genrens utveckling. Den första av dem är självfallet Georges Méliès Resan till månen från 1902 som utgör själva portalen för genren och alla efterföljande filmer om rymden.

Andra filmer i genren som haft stor betydelse är Fritz Langs Metropolis från 1927 och filmerna Destination månen och Raketskeppet X-M, båda från 1950. I kalla krigets skugga inledde de en ny högkonjunktur för rymdfilmer där toppnoteringen under decenniet var Förbjuden värld från 1956.

Genren, vilken till övervägande delen representerades av b-filmer med blygsam budget och därmed också tekniska tillkortakommanden, föll i glömska under senare delen av årtiondet och början av 1960-talet. Fram till 1968 då Stanley Kubricks 2001 – Ett rymdäventyr gick upp på biograferna och åstadkom ett publikt intresse för genren som därefter snarare har ökat än minskat. Genreimperiet Stjärnornas krig, Närkontakt av tredje graden, Star Trek i ett flertal upplagor och versioner, Alien med efterföljare. Listan kan göras mycket lång.

2001 – Ett rymdäventyr är, fortfarande idag, inte en film som liknar någon annan. Ett par filmer från senare år som kan sägas tangera den är Interstellar och Arrival. 2001 handlar om evolution – framför allt människans evolution. Från vår absoluta tideräknings början, till intergalaktiska resor och nya möjligheter. Vem vet vad som döljs i vårt universum – både det yttre och det inre!

Alla kritiker öste inte lovord över filmen, men dess realistiska skildring av rymdfärder, visionära kraft - där många scener numera har en ikonisk status - och filmtekniska landvinningar, har gjort den till en milstolpe i science fiction-genren och filmhistorien generellt. Till detta hör också Kubricks sällsynt skickliga användning av musik i filmen. Man hade engagerat Alex North för att skriva musiken, men Kubrick avstod från denna för att i stället använda befintliga verk. Innan filmens premiär var det få som kände till Richard Strauss verk Så talade Zarathustra. Åren efter premiären blev verket, i alla fall dess inledning, nästan en musikalisk landsplåga. Att dessutom använda sig av Johann Strauss den yngres vals An Der Schönen Blauen Donau, är inget mindre än genialt.

Originaltitel: 2001 - A Space Odyssey

År: 1968

Regi: Stanley Kubrick

I rollerna: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Land: Storbritannien USA

Språk: Engelska

Genre: Äventyr, Science fiction

Speltid: 2 tim 22 min

Åldersgräns: Från 11 år

Svenska Filminstitutet Cinemateket