Antichrist

torsdag 12 november 2009 18:30

Psykologer tittar på film

En mardröm och en sorgesång kring ett förlorat barn – ett requiem för två skådespelare och en fotograf, skriver Bernt Eklund i Expressen om Lars von Triers omtalade film som skapade skandal i Cannes. Efter att i Breaking the Waves och Dancer in the Dark ha utforskat kvinnors utsatthet vänder han sig nu i stället mot den kvinnliga psykosen.

Han (Willem Dafoe) och Hon (Charlotte Gainsbourg), båda namnlösa, beger sig efter sonens tragiska död till Eden, en enslig stuga i skogen. Han är terapeuten. Hon är patienten. Förnuftet arbetar mot känslan. Men hans försök att hjälpa sin hustru går överstyr. I detta skräckpsykologiska kammarspel, med undertoner både av Psycho och The Shining, blir kvinnan ond. Varför skulle annars den välkända symbolen för kvinna ersätta det avslutande t:et i titeln? von Triers hänvisning till den bibliska liknelsen blir uppenbar. Det är gränsöverskridande, drömskt, irrationellt, våldsamt – och med ett vidunderligt vackert foto, signerat Anthony Dod Mantle.

Efter filmen följer en diskussion i samarbete med Göteborgs Filmfestival, som går under namnet Psykologer tittar på film. Diskussionen leds av Jonas Mosskin som samtalar med Mikael Mide, pyskolog i öppenpsykiatrin.

Läs mer om evenemanget: www.psykfilm.com och www.mosskin.se.

År: 2009

Regi: Lars von Trier

I rollerna: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg

Land: Danmark

Språk: Engelska

Speltid: 1 tim 49 min