Stillbild 1
Stillbild 2
Stillbild 3

Apflickorna

söndag 13 november 2011 18:30

Handlingen i detta drama om maktspel och konkurens kretsar kring den självsäkra Cassandra (Linda Molin) och den sökande Emma (Mathilda Paradeiser). De tonåriga flickorna ingår i en voltigegrupp, en krävande ridsport som innebär akrobatik till häst. En av filmens frågor är vad man är beredd att göra för att nå sina mål och hur långt man kan gå. Flickorna inleder en trevande relation där de testar gränser, bryter regler och utmanar varandra. Maktbalansen mellan dem skiftar hela tiden och man väntar på ett utbrott, men styrkemätningen mellan dem förblir hela tiden intensiv och tyst.

Medan flickornas sofistikerade maktspel pågår söker sig Emmas lillasyster Sara (Isabella Lindquist) alldeles för tidigt till vuxenlivet.

Med sitt avskalade, återhållsammma bildspråk och skådespeleri vann filmen priset för bästa nordiska film, och en miljon kronor, på Göteborg International Film Festival i år. De debuterande namnen, både bakom och framför kameran, är definitivt kvinnor vi kommer att få se och höra talas om igen.

År: 2011

Regi: Lisa Aschan

I rollerna: Mathilda Paradeiser, Linda Molin, Isabella Lindquist

Land: Sverige

Språk: Svenska

Genre: Drama

Speltid: 1 tim 24 min

Åldersgräns: Från 7 år