Breaking and Entering

måndag 12 november 2007 16:30

Anthony Minghellas senaste film, där han står för både manus och regi, är ett drama där två familjers öden vävs samman i ett mångkulturellt London. Jude Law spelar arkitekten Will som öppnar kontor i de nedgångna horkvarteren runt King's Cross och gång på gång råkar ut för inbrott. På hemmaplan fungerar relationen till den svenskättade frun (Robin Wright Penn) och den apatiska dottern allt sämre.

En dag åker en bosnisk pojke fast för ett inbrott på arkitektkontoret, och Will inleder oväntat en relation med pojkens mamma (Juliette Binoche). De två konflikterna berättas parallellt med varandra och familjernas vägar korsas på olika sätt.

Historien är inte i första hand gjord för att man som åskådare skall ta ställning för eller emot, utan det handlar om att visa på människors komplexitet och komplikationer. Minghella menar själv att fokus snarare än på händelserna i sig ligger på förloppen fram till dem, i en jordnära berättelse om människor av olika ursprung som lever i ett samhälle i ständig förändring.

År: 2006

I rollerna: Jude Law, Juliette Binoche

Land: USA

Språk: Engelska

Speltid: 2 tim