Stillbild 1

Chinatown

söndag 17 september 2017 16:00

Filmen visas med engelskt tal och utan text.

Roman Polanski är i ordets verkliga betydelse en internationell regissör. Under sin karriär har han varit verksam i ett flertal länder. Han föddes i Paris, växte upp i Polen där han under kriget, efter att ha lyckats fly från ett koncentrationsläger, fick utstå krigets fasor irrandes runt på den polska landsbygden under ständig skräck för risken att gripas, interneras och avrättas. (Hans mor dog i Auschwitz, men hans far överlevde).

Intresset för film väcktes tidigt och karriären inleddes som skådespelare innan han fick möjlighet att börja på filmskolan i Lodz där han snabbt utmärkte sig. Hans långfilmsdebut med Kniven i vattnet (1962) innebar även en betydande uppmärksamhet utomlands. Han lämnade Polen och fick möjlighet att göra film i England. Med filmer som Repulsion och Djävulsk gisslan blev han en uppmärksammad och prisbelönt regissör och fick flera erbjudanden om att arbeta i USA. Där gjordes den psykologiska thrillern Rosemarys baby (1968), vilken ytterligare befäste Polanskis ställning som en av dåtidens mest intressanta filmregissörer.

Tragiska omständigheter i form av Mansonligans mord på bland andra Polanskis hustru, Sharon Tate, medförde att han lämnade USA för ett par filmer i England, innan han återvände för att göra mästerverket Chinatown.

Berättelsen om korruption, mord och invecklade relationer utspelas i Los Angeles på 1930-talet. Historien har en konkret bakgrund i form av de politiska och finansiella striderna om vattentillgången i Los Angeles. Av detta har Roman Polanski gjort en film som lyckas med att både stå på egna ben, och hylla framför allt 1940-talets deckarfilmer som bland andra Humphrey Bogart, Glenn Ford och andra medverkade i och som byggde på deckare av bl a Dashiell Hammett, Raymond Chandler och Mickey Spillane.

Polanski har förmågan att skapa både nerv i och engagemang för denna invecklade historia som undan för undan, likt en rysk docka, ger ledtrådar till ekonomiska skumraskaffärer, personliga relationer och hänsynslösa maktambitioner. Till sin hjälp hade han ett utmärkt manus av Robert Towne och en karriäravgörande insats av Jack Nicholson i rollen som privatdeckaren J. J. Gittes.

År: 1974

Regi: Roman Polanski

I rollerna: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

Land: USA

Språk: Engelska

Genre: Thriller

Speltid: 2 tim 10 min

Åldersgräns: Från 15 år

Svenska Filminstitutet Cinemateket