Control

onsdag 12 november 2008 23:00

När den berömde fotografen Anton Corbijn får tillfälle att regissera sin första spelfilm ter det sig inte alls osökt att det blir i form av en filmatisering av boken Touching From a Distance, vilken primärt skildrar sångaren i bandet Joy Division, Ian Curtis. Boken är skriven av Deborah Curtis.

Ian Curtis var det omtalade bandets ännu mer omtalade och omskrivna ledargestalt som tragiskt begick självmord endast 23 år gammal och som Corbijn samarbetade med och fotograferade vid flera tillfällen under Ians och gruppens karriär.

Det hade kunnat bli en platt och nyansfattig hyllning och försök till förklaring av bandets och Ian Curtis framgång och olycka. Som tur är har det i stället blivit tvärtom! Med hjälp av flera skickliga skådespelare, bl a Sam Riley i rollen som Curtis och Samantha Morton som hans flickvän och fru, åstadkommer Corbijn en med både svärta och nyanser fylld tids- och epokskildring som också innehåller ett trovärdigt och gripande porträtt av enslingen och särlingen Curtis. Även utan att vara ett Joy Divison-fan, kommer man att gripas av den här filmen.

År: 2007

Regi: Anton Corbijn

I rollerna: Sam Riley

Land: Storbritannien USA

Språk: Engelska

Speltid: 2 tim 2 min