Den första dagen på resten av ditt liv

tisdag 10 november 2009 18:30

Det är fem viktiga dagar för personerna i en och samma familj, dagar som kommer att influera resten av deras liv. Dagarna är utspridda från 1993 och tolv år framåt. Familjen är föräldrarna Robert och Marie-Jeanne Duval, samt barnen Fleur, Raphaël och Albert.

Dessa livsavgörande dagar låter oss bland annat ta del av den första kärleken och föräldrarnas 40-årskris. Det handlar inte om medelsvensson men väl om medelduval. Personerna är kanske stereotyper, men framträder som så ärliga figurer att de ändå fångar åskådarnas intresse. Det är en film om det unika, som ändå i någon mening är allmängiltigt. Regissören, Rémi Bezançon, har fått en hel del beröm för sitt sätt att sätt att göra en berörande film.

Den första dagen av resten av ditt liv fick 2008 tre priser i César (Frankrikes Guldbagge) för bästa klippning (Sophie Reine), mest lovande skådespelerska (Déborah François som Fleur) och mest lovande skådespelare (Marc-André Grondin, Raphaël). Filmen fick också Ètoile d'or 2009 för bästa manus, ett pris som fransk press delar ut.

Originaltitel: Le premier jour du reste de ta vie

År: 2008

Land: Frankrike

Språk: Franska

Speltid: 1 tim 54 min