Stillbild 1
Stillbild 1

Döden är de levandes problem

måndag 25 mars 18:30

Allt har gått åt skogen för likbilsbranschens lågprischaufförer Risto Kivi (Pekka Strang) och Arto Niska (Jari Virman); Risto har spelat bort hem och familj och Arto har i samband med behandling av sin nacksmärta fått veta att han knappt har någon hjärna.

Läget har alltså varit bättre. I praktiken har de två polarna inget annat än sitt arbete, där de tar emot också de hemskaste uppdragen. De transporterar personer som krossats under tåg och personer som redan förmultnat i sina hem. Som Risto mycket träffande konstaterar – döden är de levandes problem. Och problem finns det gott om i männens liv, men trots detta gör de sitt bästa för att hålla hoppet levande.

Den ena må sakna hjärna och den andra hjärta, men så länge de är tillsammans är situationen inte helt hopplös. Saker och ting tar ändå en oväntad vändning när Risto och Arto börjar spela ett högt spel med sina liv som insats. Efter det är ingenting längre som förut.

Döden är de levandes problem är en gravallvarlig komedi om vänskap, svaghet, beroende och förlåtelse. Den berör, den roar och den gör ont – samt hjälper oss att förstå livet i alla dess olika nyanser.

Originaltitel: Peluri – kuolema on elävien ongelma

År: 2023

Regi: Teemu Nikki

I rollerna: Pekka Strang, Hannamaija Nikander, Jari Virman, Elina Knihtilä

Land: Finland

Språk: Finska

Textad på: Svenska

Genre: Komedi, Drama

Speltid: 1 tim 38 min

Åldersgräns: Från 15 år

Distributör: Finlandsinstitutet

Finlandsinstitutet