Flickan

söndag 15 november 2009 16:30

I sista stund lämnas hon ensam hemma en sommar någonstans på den svenska landsbygden när mamma, pappa och storebror reser till Afrika för att rädda världen. Det är sommaren 1981 och flickans faster som ska ta hand om henne försvinner i ett försenat tonårsbeteende med fester och fylla. Snart tvingas flickan att klara sig själv i det stora huset tills familjen återvänder. Livet blir nu ett svårare äventyr, de vuxna mer besynnerliga, klumpiga och omogna.

Detta är sommaren då hon blir, inte vuxen, men kommer en god bit på väg. En barnfilm för vuxna och en vuxenfilm för barn med ragikomik, vänskap och solidaritet, men Flickan handlar också om en tioårings värld i gränslandet mellan verklighet och fantasi, mellan vuxenvärld och barndom.

Regissören Fredrik Edfeldt och producenten David Olsson långfilmsdebuterar i den här filmen. De har en bakgrund inom reklambranchen och har gjort reklamfilmen för en mycket känd, intelligent värktablett. Men Flickan har inget gemensamt med smart, ironisk reklam utan här vi får se ett fint existentiellt drama med ett befriande allvar.

År: 2009

Land: Sverige

Språk: Svenska

Speltid: 1 tim 35 min