Stillbild 1

I hetaste laget

lördag 4 mars 2017 15:00

En RE:ODEON-film som visas som en filmstudiovisning men visningen är också öppen för medlemmar i Föreningen Skövde Filmfestival (biljett 50 kr) och för allmänheten (biljett 70 kr). Biljetterna köps via Skövde Kulturhus biljettkassa.

Slutrepliken i den här berömda amerikanska komedin är – liksom hela filmen! – klassisk: Miljardären Osgood har handlöst förälskat sig i den till kvinna utklädde Jack Lemmon som försöker förklara för honom varför de inte kan gifta sig. Det ena argumentet efter det andra avfärdas så till sist sliter Jack Lemmon av sig sin peruk och konstaterar resignerat att "Jag är en man!". Med en axelryckning konstaterar Osgoods lakoniskt "Ingen är perfekt" (Nobody’s perfect).

I hetaste laget (Some Like It Hot) är en av de mest genomarbetade, välskrivna och roliga filmerna i amerikansk filmhistoria. Man hade också lyckan att välja rätt skådespelare till ett flertal roller, och då inte enbart Jack Lemmon, Tony Curtis och Marilyn Monroe. Allt samverkar här till en galghumoristisk komedipärla i högsta divisionen.

Billy Wilder (1906 – 2002), som regisserade filmen, är en av den amerikanska filmens mest framträdande regissörer. Men han är inte amerikan utan föddes i en ort i nuvarande Polen. Efter manusjobb i Berlin lämnade han Tyskland för Paris vid Hitlers maktövertagande 1933. Efter att där ha debuterat som filmregissör tog han sig till USA och fortsatt manusarbete. De stora konstnärliga och kommersiella framgångarna fick han när han började arbeta med Charles Brackett. Tillsammans skrev de manus till ett drygt dussintal filmer där Billy Wilder så småningom också började regissera med Brackett som producent.

Bland Wilders imponerande rad av berömda filmer som regissör, återfinns t ex Sunset Boulevard (1950), Sensation för dagen (1951), Flickan ovanpå (1955, för övrigt också med Marilyn Monroe där hon figurerar i den klassiska scenen då hennes klänning blåses upp av luftutsläppet från tunnelbanan), Åklagarens vittne (1957) och Ungkarlslyan (1960).

Originaltitel: Some Like it Hot

År: 1959

Regi: Billy Wilder

I rollerna: Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis, Joe E. Brown

Land: USA

Språk: Engelska

Genre: Komedi, Romantik

Speltid: 2 tim

Åldersgräns: Från 15 år