Ingenjör Andrées luftfärd
Om 1970-talet var ett nydanande decennium i amerikansk film började motsvarande förändring i den svenska filmvärlden redan under 1960-talet. Svenska Filminstitutet tillkom. I stort sett parallellt såg en annan filmrevolution dagens ljus när protesterna mot konventionell svensk filmproduktion haglade i Bo Widerbergs stridsskrift Visionen i svensk film - "insulär och mumifierad" skrev han.
Den svenska filmskolan tillkom, och Bo Widerberg och hans generationskamrater fick möjlighet att göra spelfilm. Svensk film blev då, på förhållandevis kort tid, något annat och mer än Ingmar Bergman. Widerberg debuterade med Barnvagnen, där han jobbade tillsammans med Jan Troell som var filmens fotograf. Det stora genombrottet för Bo Widerberg kom med Kvarteret Korpen några år senare.
Jan Troell arbetade parallellt också som regissör och fick massor med beröm för sin kortfilm Uppehåll i myrlandet, och än mer uppmärksamhet när Här har du ditt liv hade premiär 1966. Därefter gjorde Troell några filmer som blivit klassiska och som också fick en bred internationell distribution. Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972), baserade på Vilhelm Mobergs böcker, fick en miljonpublik i Sverige.
Efter en mindre lyckad utflykt till USA, för katastroffilmen Orkanen, återkom han till svensk film med Ingenjör Andrées luftfärd, som bygger på Per Olof Sundmans dokumentärroman med samma namn. Tre män ger sig 1897 iväg i luftballongen Örnen för att bli de första människor som sätter sin fot på Nordpolen. Berättelsen koncentrerar sig både på de magnifika naturscenerierna och på de ändlösa vidderna. Miljöskildringen står i skarp kontrast till de tre personernas psykologiska och fysiska kamp mot tid, natur, väder samt till vars och ens sätt att rannsaka sitt beslut att ansluta till expeditionen och försöka hitta en lösning på problem som de ställs inför. Filmen blev en stor svensk och internationell succé och nominerades till en Oscar för bästa utländska film.
År: 1982
Regi: Jan Troell
I rollerna: Max von Sydow, Sverre Anker Ousdal, Göran Stangertz
Land: Sverige
Språk: Svenska
Speltid: 2 tim 20 min
Åldersgräns: Från 11 år