Stillbild 1

Invigningsfilm Göteborg Film Festival: Exodus

fredag 27 januari 2023 18:00

Ta chansen att se Göteborg Film Festivals invigning i Skövde! Köp din biljett för 40 kr online eller i kassan, och kom redan 17.30. Då kan du mingla tillsammans med andra filmintresserade, ta ett glas alkoholfritt bubbel och smaka på goda snittar från Götasalen. Allt ingår i biljetten!

18.00 visar vi vinjettfilmen för Göteborgs 46:e Film Festival och en speciell hälsning från Göteborg. Därefter är det dags för världspremiären, festivalens invigningsfilm:

Med visuell och känslomässig kraft iscensätter Abbe Hassan ett drama om råbarkad flyktingsmugglare som möter tolvårig flicka på flykt.

I en turkisk hamn kliver en ström av människor ut ur den blekt gula containern. Det är 2015 och miljoner flyktingar försöker ta sig in i ett stängt Europa. En av dem är den tolvåriga syriska flickan Amal. Hennes systrar ska finnas i Grekland, hennes föräldrar i Sverige. Men dit är det långt när den turkiska polisen plötsligt stormar containerhamnen. Abbe Hassan, som tidigare producerat Måste gitt och regisserat kortfilmen Guld (GFF 2018), långfilmsdebuterar med en urstark film som med actionsekvenser och thrillerinslag skapar en dynamisk bild av en specifik europeisk närhistoria, men också ett intimt porträtt av två människor som av olika anledningar måste ty sig till varandra. Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami agerar med bultande liv och ger känslomässiga nyanser till den oväntade vänskapen som tar dem båda till nya platser.

År: 2023

Regi: Abbe Hassan

I rollerna: Ashraf Barhoum, Jwan Alqatami, Isa Aouifia

Land: Sverige

Språk: Arabiska

Textad på: Svenska

Genre: Action, Drama

Speltid: 1 tim 42 min

Åldersgräns: Från 15 år

Distributör: Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival