Lady Vengeance

lördag 18 november 2006 23:00

Sydkorea är ett spännande filmland. Allt fler filmer letar sig hit och man har visat att det inte är någon tillfällighet att Sydkorea har en stark position i filmvärlden idag.

Park Chan-wook, den sydkoreanske regissören, har gjort en filmtrilogi om hämnd. Efter att i de två tidigare filmerna, Hämnarens resa och Oldboy, skildra händelserna ur en manlig synvinkel, väljer han i den avslutande filmen att helt låta det kvinnliga perspektivet styra.

Huvudpersonen, den 19-åriga Lee Geum-ja, hamnar bakom lås och bom, anklagad för ett brott hon inte begått. Under fängelsevistelsen börjar hon smida planer för hur hon skall kunna hämnas på den person som inte bara stulit ett antal år av hennes liv, men också berövat henne möjligheten att få se sin dotter växa upp. När filmen börjar har nämligen tretton år gått och Lee släpps ut från fängelset. Sakta men säkert börjar hon sätta sin hämndplan i verket…

Liksom A Tale of Two Sisters, som också visas på årets festival, är det här en film som gör att du sitter där med en krypande olustkänsla. Regissören har ändå valt att hålla igen på våldsinslagen, jämfört med sina tidigare filmer. Filmen har väckt uppmärksamhet världen runt och vunnit ett antal priser, bl a på filmfestivalen i Venedig.

Originaltitel: Chinjeolhan geumjassi

År: 2005

Regi: Chan-wook Park

Land: Sydkorea

Genre: Thriller

Speltid: 1 tim 52 min