Mannen på taket

söndag 19 november 2006 14:00

Många av Maj Sjöwalls och Per Wahlöös polisromaner har filmatiserats. Alla har dock inte blivit lika lyckade som Bo Widerbergs Mannen på taket. En poliskommissarie mördas på Sabbatsbergs sjukhus. Beck och hans kollega Einar Rönn får hand om fallet, och snart visar det sig att mordoffret var en allt annat än trevlig person. Mördarens identitet avslöjas så småningom, men innan ett gripande kommer till stånd förskansar sig mannen på ett tak. Han är beväpnad och har för avsikt att skjuta varje polis som kommer inom skotthåll.

Mannen på taket är en mycket nervkittlande och, framför allt, mycket svensk polisthriller. Bo Widerberg har heller inte glömt bort den röda tråd av samhällskritik som löper genom Sjöwall-Wahlöös romaner. Efter 30 år känns filmen ännu påkostad och många minns säkert de dramatiska helikopterscenerna.

Filmen är överlag mycket välspelad och Carl-Gustaf Lindstedt är helt rätt som Martin Beck. Det är också en fröjd att se – och höra – Håkan Serner som Einar Rönn. Vi visar nu denna svenska klassiker i en nyrestaurerad version.

År: 1976

Regi: Bo Widerberg

Land: Sverige

Genre: Thriller

Speltid: 1 tim 53 min