Stillbild 1
Stillbild 2
Stillbild 3

Miral

onsdag 9 november 2011 16:30

Julian Schnabel har gjort sig känd som en filmregissör vars ämnesval inte dikteras av vare sig stora budgetar, eller strävan att nå en maximalt stor publik. Hans tidigare filmer ger lätt intrycket av att vara personligt valda berättelser samstämmiga med hans konst-, livs- och människosyn. Där återfinns Basquiat - den svarte rebellen, Before Night Falls och inte minst Fjärilen i glaskupan, av många ansedd som hans bästa film.

I Miral ger han en bild av den till synes ändlösa konflikten mellan Israel och palestinierna. Skildringen tar sin utgångspunkt i den internationella överenskommelsen efter andra världskriget, återger en sann historia om Hindi Husseinis barnhem och slutar vid tiden för det så kallade Oslo-avtalet. Vi får följa kvinnor från tre generationer - kvinnor som var och en hanterar denna konflikt på sitt eget sätt.

Det kan inte ha varit lätt att som amerikansk jude skildra denna konflikt med utgångspunkt från tre palestinska kvinnor, men Schnabel lyckas med att både skapa ett historiskt perspektiv på konflikten, samtidigt som han ger utrymme för brännande skildringar av personer och händelser som passerat revy i den internationella medievärlden.

År: 2010

Regi: Julian Schnabel

I rollerna: Hiam Abbass, Freida Pinto, Yasmine Elmasri, Vanessa Redgrave

Land: Frankrike Indien Israel Italien

Språk: Engelska

Genre: Drama

Speltid: 1 tim 52 min

Åldersgräns: Från 11 år