Stillbild 1
Stillbild 2
Stillbild 3

Nawals hemlighet

lördag 12 november 2011 16:00

Nawal (Lubna Azabal) skriver ett testamente till sina två barn (Melissa Désormeaux-Poulin och Maxim Gaudette), som efter hennes död uppmanas att söka upp sin far och sin bror. Filmen bygger på en teaterpjäs av Wajdi Mouawad och kan säga vara en grekisk tragedi i vår tid med handlingen förlagd till Mellanöstern.

Regissören, Denise Villeneuve, har berättat att han visste att han skulle göra film av den här historien så fort han lämnade teatern efter att ha sett Mouawads pjäs. Han fick fria händer att skriva sitt filmmanus, men var hela tiden orolig för två saker: att han skulle misslyckas med att gestalta pjäsens kärna och att han inte skulle beskriva arabisk kultur på ett trovärdigt sätt. För att lyckas med det sistnämnda har han bearbetat sitt manus med libaneser som medhjälpare. Dessutom valde han skådespelare med arabiska rötter.

Den italienska filmen La prima cosa bella klarade inte det nålsöga som en Oscarsnominering utgör, men det gjorde Nawals hemlighet, som var Kanadas tävlingsbidrag till utmärkelsen bästa utländska film 2011. Som ni vet var det dock Susanne Biers Hämnden som till sist tog hem priset.

Originaltitel: Incendies

År: 2010

Regi: Denis Villeneuve

I rollerna: Lubna Azabal, Melissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Land: Frankrike Kanada

Språk: Arabiska, Engelska, Franska

Genre: Drama

Speltid: 2 tim 10 min

Åldersgräns: Från 15 år