Stillbild 1
Stillbild 2
Stillbild 3

Ninotchka

söndag 13 november 2016 11:00

RE:ODEON-filmerna är ett samarbete mellan Skövde Filmstudio och Föreningen Skövde Filmfestival och därför gäller speciella rutiner för biljettinköp.

  • Om du inte är medlem - köp biljett i Kulturhusets infodisk eller via deras webbsida. Biljettpris: 70 kr.

  • Om du är medlem i Föreningen Skövde Filmfestival måste du köpa biljetten i Kulturhusets infodisk och du får medlemsrabatt när du visar upp ditt medlemskort.

  • Om du är medlem i Föreningen Skövde Filmfestival och har festivalkort, kommer du att kunna hämta ut biljetten utan kostnad i Kulturhusets infodisk.

  • Om du har säsongskort hos Skövde Filmstudio - se information på deras webbsida.

Greta Garbo (1905 – 90) blev en av Hollywoods och filmvärldens ikoner redan under stumfilmstiden. Efter svenska och tyska filmframgångar (Gösta Berlings saga, Mauritz Stiller, 1924; Den glädjelösa gata, G W Pabst, 1925) erbjöds hon ett kontrakt av MGM, filmbolaget med rytande lejon.vinjett som hade "fler stjärnor än vad som finns på himlen". Det syftade då givetvis på alla de kontrakterade skådespelare man hade tillgång till.

Garbo debuterade där 1925 med Virveln. Alla hennes filmer i USA producerades av MGM. Därefter radades succéerna upp: Fresterskan (1926), Åtrå (1926) och den första – stumfilmsversionen – av Anna Karenina (1927). Totalt sett, med vissa undantag, blev hennes filmer under 20-talet internationella succéer.

När hon gjorde sin första ljudfilm – Anna Christie (Clarence Brown, 1930) - befäste hon sin ställning som en av filmvärldens mest omskrivna kvinnliga skådespelerskor. Med filmer som Mata Hari, Grand Hotel och nyinspelningen av Anna Karenina (Clarence Brown, 1935) blev hon den mest populära aktrisen i världen. Det stora intresset, för att inte säga hysterin, för och kring hennes person under 30-talet gjorde att hon alltmer drog sig tillbaka från filmstadens glansfulla och lyxiga halvvärld, något som säkert bidrog till "gåtan Garbo".

En viktig framgångsfaktor för Greta Garbo var fotografen William H Daniels som förmedlade hennes insatser till vita duken, en konstnär på att återge i svart-vitt. Han svarade för kameraarbetet på de flesta av hennes filmer, framför allt i stort sett alla de som skapade publikens uppfattning om Garbo som den vackraste och mest mystiska av tidens aktriser. Ett av hans fotografiska mästerverk är just Ninotchka.

Denna komedi blev Greta Garbos näst sista film. Nytt var att hon skrattade, och nog underhåller filmen med briljanta dialogavsnitt och kommentarer! Sovjetkommissarien Ninotchka kommer till Paris för att ambassadens medarbetare strikt ska följa partiets krav på levnadssätt. Det har varit lite si och så med detta. Men staden, atmosfären och människorna attraherar Ninotchka till ett liv som inte slaviskt följer partiboken

År: 1939

Regi: Ernst Lubitsch

I rollerna: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire

Land: USA

Språk: Engelska

Genre: Komedi

Speltid: 1 tim 50 min

Åldersgräns: Barntillåten

Svenska Filminstitutet Cinemateket