Mitt hjärta är finskt - inställd!

På grund av tekniska problem har vi tvingats ställa in kvällens visning av Mitt hjärta är finskt. De som köpt sina biljetter via webben kommer att få pengarna tillbaka. Vi visar filmen måndag den 28 september 19.00 som ersättning för den inställda visningen.

Svart Venus

söndag 13 november 13:30

Originaltitel: 
Vénus noire
År: 
2010
Genre: 
Längd: 
2 tim 39 min
Åldersgräns: 
Från 15 år

Regissören av den här filmen heter Abdellatif Kechiche. Namnet är det kanske få som lagt på minnet, men desto fler minns säkert hans Couscous som kom för några år sedan.

Den här filmen är dock något helt annat. En sann historia om en sydafrikansk kvinna, Saartje Baartmann, som i början av 1800-talet tas med av sin engelske herre för att besöka hans hemland, men som där uppvisas för publik och framställs som länken mellan aporna och människan.

Filmen blir till en svidande vidräkning med kolonialismen - oavsett vem som svarar för den - vi ser inte enbart en historiskt verklighet, utan i lika hög grad en en samtidsskildring. Det är lätt att dra paralleller till trafficking, människosmuggling och inte minst vår tids hänsynslösa sätt att utnyttja kvinnor.

Det går inte att missta sig på att det är Saartje Baartmanns omgivning, antingen de är fransmän eller engelsmän, som framställs som de onaturliga med sitt konstlade levnadssätt och inhumana sätt att se på andra världsdelar och dess invånare.

Kommande filmer

De ovanliga

De ovanliga

ons 23 sep 19:00
sön 27 sep 19:00
En vit, vit dag

En vit, vit dag

ons 30 sep 19:00
sön 4 okt 19:00
Emma

Emma

ons 7 okt 19:00
sön 11 okt 19:00