Hjälp oss bli bättre!

Hjälp oss med underlag för vår planering för filmverksamheten våren 2024 och framåt genom att svara på frågorna i denna enkät. Senast den 31 oktober skulle vi vilja ha ditt svar!

Taxi Driver

lördag 13 november 2004 14:00

You talkin' to me…? De som sett filmen minns monologen där Robert De Niro står framför spegeln och intalar sig att han faktiskt är lika tuff som han vill låta. Den scenen är en i en lång rad av minnesvärda bilder från en av de mest omdiskuterade filmerna från 1970-talet.

De Niro spelar en veteran från Vietnamkriget som tar jobb som taxichaufför i New York. Ju mer han åker runt i stan, desto mer påverkas han av den råhet han ser runt omkring sig. Likt en farsot breder det ut sig över staden och påverkar människorna, som t ex den unga tjej (Jodie Foster) han ser som sin uppgift att rädda ur träsket innan hon sjunkit för djupt.

Filmen är en suverän tidsbild av ett USA i efterdyningarna av Vietnamkrigets traumatiska effekter på både soldater och hemmafront, där både cynismen och likgiltigheten antagit så drastiska uttryck att det påverkat hela samhället. Till filmens stora behållning hör Bernard Herrmans numera klassiska musik och Michael Chapmans mästerliga foto.

År: 1976

Regi: Martin Scorsese

I rollerna: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel

Land: USA

Speltid: 1 tim 54 min

Åldersgräns: Från 15 år