Filmkollo 2013 Sjöhaga

1 jul 2013

Under fem dagar, 22-26 juni, deltog elva ungdomar från Tibro, Skultorp, Södra Ryd, Tidan, Säter och Stöpen i Filmkollo 2013 Sjöhaga. Är man på ett läger med filminriktning så är naturligtvis det främsta målet att göra en film. Ungdomarna fick vid ett uppstartsmöte den 25 maj reda på att temat för årets filmkollo var civilkurage och delades in i tre grupper. När filmkollot på allvar startade på midsommardagen fortsatte arbetet med att skriva manus, göra bildmanus, fördela roller, välja inspelningsplatser och öva in repliker och träna på hur man som skådespelare skulle agera. På måndagen var det dags att spela in och inspelningarna pågick från bittida till långt fram på kvällen (bilden). De två sista dagarna ägnades åt att klippa och redigera filmerna och 20.00 onsdagen den 26 juni deltog ett femtiotal personer i premiären på tre filmer: Vågar du?, Barnhemmet och Vändpunkten.

Dokumentärfilmaren Peter Asp var projektledare och hade hjälp av två professionella filmare, Katarina Rinaldo och Billy Söderholm, samt en nyutbildad filmare, Sandra Larsson. Skådespelaren Towe Lindblom hjälpte till med tips om hur man talar och agerar framför kameran. Deltagarna fick alltså gott stöd med varje steg i filmprocessen, men skötte sedan allt arbetet både framför och bakom kameran, likaväl som vid redigeringsbordet.

Föreningen Skövde Filmfestival har stöttat kollot både ekonomiskt och med lägerpersonal i köket. Att göra film kräver energi! Iréne Ulama från Svenska Kyrkan höll i lägeraktiviteter både utomhus och inomhus - för det fanns tid för skratt, spel och tävlingar också.

De tre filmerna kommer att visas på vår filmfestival i november 2013.