Skövdes 28:e filmfestival lyckades!

26 nov 2023

TACK alla medlemmar/besökare och TACK alla medarbetare!

Skövdes tjugoåttonde filmfestival blev en framgång med rejält fler besökare och kraftig ökning av sålda festivalkort jämfört med förra året. Festivalen i  biograf Odeon i Skövde Kulturhus, fick en rivstart den 10 november med ett välbesökt invigningsmingel och det var också festivalens första film som lockade den största publiken. 138 biobesökare såg ”Min älskade sjökapten”.

Många besökare uppskattade manusförfattarna Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson som berättade om arbetet bakom ”Min älskade sjökapten” och som sedan svarade på frågor från publiken efteråt. Det var en av festivalen höjdpunkter. Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson uttryckte också sin uppskattning av Kulturhuset, av biografen och av publiken, samt tyckte att vi gjort ett riktigt bra urval av filmer.

Festivalen visade 21 filmer under tio dagar, filmer som utspelade sig i minst 15 olika länder och med 18 olika språk. Filmerna sågs av sammanlagt 1064 besökare. Det ska jämföras med 869 förra året. Störst publik, efter premiärfilmen, drog finska ”Höstlöv som faller” och den engelska ”Harold Frys oväntade vandring”.

Vi tror att våra besökare uppskattade bredden och variationen i programmet. Det bekräftas av att vi sålde nästan 25% fler festivalkort och att vi hade ett kraftigt ökat snitt per film, 51 åskådare mot 41 förra året. Framgången med årets filmfestival ger oss i styrelsen extra kraft inför nästa år. Vårens visningar startar i slutet av januari och planerna inför den 29:e festivalen nästa höst är redan igång.

Som vanligt hyrde vi i Föreningen Skövde Filmfestival biografen inklusive maskinist, men allt annat sköttes ideellt av medlemmarna. Kassan var öppen innan varje film och sköttes av sju olika personer, medan tolv personer hjälptes åt att kontrollera biljetter och presentera filmerna. Ett annat uppskattat inslag var det popup-café som var öppen under pauserna på lördagar och söndagar, där elever från Stöpenskolan sålde dryck, frallor och bakverk för att arbeta ihop pengar för en utbytesresa till Bretagne i maj 2024.

Bildtexter:
Besöket av premiärfilmens manusförfattare Jimmy Karlsson och Kirsi Vikman, här intervjuade av Berit Lidell, var en av Skövde filmfestivals höjdpunkter.

Köerna ringlade sig långa redan första dagen av Skövde filmfestival som blev en stor succé och besöktes av betydligt fler filmintresserade än förra året..