Grymma tider - vårdarbetets sånger
Grymma tider – vårdarbetets sånger är en dokumentärisk sångfilm färgad av mörk humor. Filmen handlar om den finska äldreomsorgens tillstånd, om vårdarbetarna och vårdtagarna samt deras anhöriga. Filmen berättar om den krisande äldreomsorgens vardag genom dokumentäriska episoder och genom sång.
Filmens centrala karaktär är närvårdaren Tiina. Hon var en av de första vårdarna som öppet berättade om problemen som finns inom vården, vilket ledde till att hon blev svartlistad både av ett privat vårdföretag och av kommunen.
Pensionärerna i Kaavi kommun är tvungna att från sidan se på när kommunens vårdenhet privatiseras. De är aktiva och kan sin sak, men det demokratiska beslutsfattandet har slunkit utom räckhåll för invånarna. För att lösa ekvationen med den minskande offentliga finansieringen på grund av den åldrande befolkningen så tar man till digitalisering: en robot möter de äldre på äldreboendena, medan vårdarna jobbar på en distansvårdcentral. I korsdraget mellan effektivisering, ekonomisk vinning och besparingar har vårdarbetets etos gått i spillror. De äldre bromsar den ekonomiska tillväxten och belastar dem som arbetar. Filmen påminner oss om vad vården av dem som inte är till någon nytta på arbetsmarknaden handlar om: ett oförstörbart människovärde.
Originaltitel: Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja
År: 2022
Regi: Susanna Helke
I rollerna: Tiina Mollberg, Marja Vaarama, Jaana Pilvinen
Land: Finland
Språk: Finska
Textad på: Svenska
Genre: Musikal, Dokumentär
Speltid: 1 tim 32 min
Åldersgräns: Från 11 år
Distributör: Finlandsinstitutet