Stillbild 1
Stillbild 1
Stillbild 1

Playground

söndag 13 november 2022 14:00

Med ett festivalkort för 350 kr kan du se alla festivalfilmerna. Läs mer.

13.45 visas Bort och hem igen, en kortfilm av Linus Almqvist. Det är en skruvad komedi som flörtar med äventyrsgenren. Huvudrollen spelar av Ingvar Örner. Läs mer om Linus på s 9 festivalprogrammet. Du kan komma i god tid och se hela kortfilmen men du kan också gå in i salongen under visningen.

Presentation av Playground
Nervigt om skolgården som krigszon ur hjärtskärande barnperspektiv, i årets mest helgjutna långfilmsdebut som vann kritikerpriset i Cannes.

Klyftan mellan barnens och de vuxnas värld öppnar upp sig till en bottenlös avgrund i belgiska Laura Wandels imponerande första långfilm. Sjuåriga Nora (en enastående Maya Vanderbeque) slits motvilligt ur sin pappas famn vid grindarna till skolan där hon nu ska börja. Vilsen och rädd söker hon sig till sin äldre bror Abel, men han knuffar bort henne, och snart ska vi förstå att det ligger betydligt mer bakom det än vanlig "syskonkärlek". Kameran är fixerad vid Nora som snabbt måste lära sig skolgårdens sociala koder. Till en början går det relativt bra, men när hon ser Abel råka illa ut tvingas hon börja navigera efter en moralisk kompass som aldrig tidigare prövats. I periferin anas en och annan vuxen men nere i Noras ögonhöjd är det barnens granithårda spelregler som gäller.

13.45 visas en kortfilm av Linus Almqvist. Du kan komma i god tid och se hela kortfilmen men du kan också gå in i salongen under visningen.

År: 2021

Regi: Laura Wandel

I rollerna: Maya Vanderbeque, Günter Duret

Land: Belgien

Språk: Franska

Genre: Drama

Speltid: 1 tim 12 min

Åldersgräns: Från 15 år

Distributör: Folkets Bio