Stillbild 1
Stillbild 2
Stillbild 3

Poesi

tisdag 8 november 2011 21:00

Mija är en mogen dam med intresse för färgrika klänningar och hattar. Hon har ett nyfiket och öppet sinne, och hon bestämmer sig för att börja på en poesikurs. Inspiration hämtar hon i sitt vardagsliv, där hon plötligt upptäcker sådant hon inte riktigt lagt märke till förut. Hennes närmaste är hennes barnbarn, en tonårspojke. Denne pojke blir indragen i en obehaglig våldtäktshistoria, och Mija blir tvungen att besluta sig för hur hon ska hantera den situation som uppstår.

Det här är en film om en i stort sett vanlig kvinna, som försörjer sig som personlig assistent (för att använda ett svenskt begrepp). Det är en film om mestadels vanliga mänskliga bekymmer, men vanliga bekymmer kan vara stora bekymmer och hur vi hanterar dem kan vara livsavgörande.

Lee Chang-dong vann 2010 pris för bästa manus i Cannes med den här filmen. Huvudrollen spelas av Yun Jeong-hie, en rutinerad filmskådespelerska.

Poesi är Chang-dongs femte långfilm sedan debuten 1999. Av dessa fem filmer är det bara Milyang från 2007 som visats i Sverige.

Originaltitel: Shi

År: 2010

Regi: Lee Chang-dong

I rollerna: Yun Jeong-hie, Ahn Nae-sang, Lee Da-wit

Land: Sydkorea

Språk: Koreanska

Genre: Drama

Speltid: 2 tim 19 min

Åldersgräns: Från 15 år