Stillbild 1
Stillbild 1
Stillbild 1

Rose

fredag 11 november 2022 18:30

Med ett festivalkort för 350 kr kan du se alla festivalfilmerna. Läs mer.

Vår invigningstalare i år är Klas Wiljergård, född och uppvuxen i Falköping. Han har en lång erfarenhet inom film och teater – redan 2003 kunde vi här i Skövde se honom i Revymakarnas produktioner. Sedan dess har det blivit mycket mer – senast såg vi honom på vår utomhusbio i Helensparken i augusti, då som Grizzly i Tisdagsklubben. Min pappa Marianne och En man som heter Ove är andra filmer han medverkat i. Förutom att inviga vår 27:e festival kommer Klas också att berätta om sin filmkarriär i ett scensamtal med Christina Nettelbladh Malm.

Filmen som inleder årets festival, det danska dramat Rose är en Sverigepremiär. Den går upp på biograferna samma dag som vi visar den. Stora delar av den danska skådespelareliten med Sofie Gråbøl och Anders W Berthelsen medverkar. För regin svarar Niels Arden Oplev som tidigare bland annat gjort Män som hatar kvinnor.

I centrum för handlingen finns Inger, en medelålders kvinna som är på väg till Paris i sällskap av sin syster och svåger för att än en gång få uppleva den franska huvudstaden, en stad hon älskade som ung. Redan tidigt på resan berättar Inger för sina medpassagerare om hur hon sliter med psykisk ohälsa och resan utvecklar sig till en vecka resenärerna sent ska glömma. Regissören har byggt denna värmande historia på sin egen syster som gjorde denna resa 1997 med syster och svåger. Man må vara hårdhudad om man inte berörs av Ingers historia.

År: 2022

Regi: Niels Arden Oplev

I rollerna: Sofie Gråbøl, Anders W. Berthelsen, Lene Maria Christensen

Land: Danmark

Språk: Danska

Genre: Drama

Speltid: 1 tim 46 min

Åldersgräns: Från 11 år

Distributör: Studio S Entertainment