Vårt dagliga bröd
Det är nu dags för en dokumentärfilm om vår mat och dess väg från råvara till våra bord. För regin står Nikolaus Geyrhalter. Manus har han skrivit tillsammans med Wolfgang Widerhofer. I princip gör jag de filmer jag själv skulle vilja se, har Geyrhalter sagt. Han hävdar att livsmedelsproducenterna i sin marknadsföring visar upp en sörgårdsidyll med människor, djur och gröda i harmonisk förening, medan verklighetens stora jordbruk och livsmedelsindustrier inte alls ser ut så.
I sin film Vårt dagliga bröd visar Geyrhalter i bild- och ljudreportage hur det verkligen ser ut där vår mat produ-ceras och bearbetas. Filmen är ett collage av filmsekvenser från bland annat solrosodling, laxfiske och kycklingslakt. Alla bilder och allt ljud i filmen skall vara autentiska och det finns inga intervjuer eller tolkande kommentarer. Svenska recensenter är överlag mycket positiva. Ett undantag är Kommunalarbetaren som påpekar: Det har aldrig varit någon njutbar spabehandling att se djur gå till slakt.