Nu är det dags för Skövdes artonde filmfestival

26 okt 2011

I nio dagar ska vi njuta av film på Skövdes egen filmfest. Det dags att lämna höstrusket för att besöka filmens underbara värld i biografsalongen. Att skratta, gråta, vara lite rädd och fundera en stund. Det är ju så det ska vara med film.

Under drygt tjugo år har Föreningen Skövde filmfestival funnits för att ge sin publik ett utbud av film att berika livet med.

Nu funderar du säkert: Va? Tjugo år? Har han skrivit fel? Nä, det är på detta viset att den första festivalen gick av stapeln den i april 1991. Men föreningen bildades hösten 1990. Två år blev det ingen festival.

Vi är en del av filmens historia i Skövde sen den första filmvisningen ägde rum den 16 februari 1897 i Hotell Billingens festvåning. 114 år! Det har hänt mycket under alla dessa år. Biografer har kommit och gått. Stumfilm blev ljudfilm. Svartvitt blev färg och nu har 3D-tekniken kanske kommit för att stanna. Så kommer den analoga filmprojektorn att få ge vika för framtidens digitala teknik.

Men film är ju alltid film. Bra historier som vi berörs av tar aldrig slut.

Avslutningsvis måste jag erkänna att Alfred Hitchcock uttryckte sig bäst i frågan vad en bra film är: "A good film is when the price of the dinner, the theatre admission and the babysitter were worth it."

Så vad säger du? Dags att se lite film?

Owe Johansson Åberg
Ordförande
Föreningen Skövde Filmfestival

Kolla in festivalprogrammet här på sidan eller ladda ner den tryckta katalogen i pdf-format (2 Mb).