Kautokeino - upproret

måndag 10 november 2008 16:30

Filmen är den mest sedda i Norge under 2008 och är baserad på en verklig händelse. År 1852 gjorde samerna uppror i den norska byn Kautokeino, brände ned kyrkan och dödade byns polischef och en handelsman. Upproret ledde till att två samer straffades med döden. Det hela har sedan dess tystats ned men skammen har hängt kvar över byns invånare.

Regissören Nils Gaup, som själv kommer från Kautokeino, hörde som barn talas om upproret och lyfter nu fram tragedin i sin nya film. I år är det tjugo år sedan han debuterade med långfilmen Vägvisaren som han också blev Oscarsnominerad för.

Från början var invånarna i byn kritiska till filmen och ville inte prata om händelsen. Efter ett tag ändrades dock inställningen och många tycker nu att tragedin får en sorts avslutning genom filmen.

Anni-Kriistina Juuso har fått en Amanda (norsk Guldbagge) som bästa kvinnliga skådespelare för sin roll som Ellen Skum. Mikael Persbrandt är brännvinshandlare och frikyrkopredikanten Lars Levi Laestadius spelas av Michael Nyquist.

År: 2008

I rollerna: Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist

Land: Norge Sverige Danmark

Språk: Norska, Samiska, Svenska, Danska

Speltid: 1 tim 35 min